וורדפרס היא אחת המילים החמות ביותר בשנים האחרונות בעולם בניית אתרי האינטרנט, ובצדק.

מדובר במערכת לניהול תכנים, שזה שם קצת יבש למערכת שמאפשרת לנו ליצור בקלות אתרי אינטרנט חכמים וגמישים. אנחנו יכולים לבנות בעזרת וורדפרס אינספור אתרי אינטרנט שונים: ניתן לבנות באמצעותה אתרים תדמיתיים, מגזינים, חנויות מקוונות, בתי ספר, דפי נחיתה ועוד כמעט כל דבר שאפשר לחשוב עליו.

אחד המאפיינים שמאפשרים למערכת וורדפרס להיות כל כך מודולרית ולהתאים כמעט לכל עסק שאפשר לחשוב עליו היא התוספים.

תוספים לוורדפרס, או באנגלית wordpress plugins, יכולים להיות קטעי קוד קטנטנים וחביבים כמו תוסף Hello Dolly המפורסם שאותו פיתח מאט מולנווג (האיש שתחל'ס המציא את וורדפרס – תודה מאט), שבסה"כ מוסיף לדפי מערכת הניהול משפטים מהשיר המפורסם הלו דולי שמאט ממש אוהב, דרך תוספים להאצת גלישה, סגירת אתרים בשבת, לניהול טפסים, מחשבונים, ניהול פורומים ועד לתוספים ענקיים דוגמת ווקומרס (WooCommerce) שמאפשר להפוך את האתר שלכם לחנות וורדפרס משומנת , שמאפשרת לנו להקים חנות, עם שפע של אפשרויות סליקה, משלוחים, ניהול מלאי ועוד. כאמור, השמיים הם הגבול.

כפי שאתם יכולים לנחש, יש די הרבה תוספים לוורדפרס, כמה עשרות אלפים למען האמת. יש שפע של תוספים, חלקם מצוינים, חלקם פחות. ישנם תוספי וורדפרס חינמיים, ישנם תוספים בתשלום.

במאמר זה אשתדל להכיר לכם חלק מהתוספים החשובים ביותר להכיר לעבודה בוורדפרס וגם מספר כללי אצבע באילו תוספים שווה לכם לבחור כשאתם מתלבטים בין כמה תוספים למשימה מסוימת.

תוספי וורדפרס לטיפול בספאם

wp-plugins_0002_Akismet
אחד התוספים הפופולריים ביותר הוא Akismet – , תוסף זה מטפל באחת הטרדות הגדולות ביותר שתכירו: הודעות ספאם שמתחזות לתגובות לגיטימיות באתר. תוסף זה בודק את לגיטימיות ההודעה מול מאגר שהוא מחזיק ומסנן בצורה יעילה למדי הודעות ספאם.

השימוש בתוסף זה הוא חינמי לאתרים אישיים, והוא מחייב רישום לשירות. אם מדובר באתר מסחרי, רישיון השימוש עולה 5$ לחודש, ולחברות גדולות כגון שרתי אירוח, אוניברסיטאות וכדומה רישיון השימוש עולה 50$.

אם ברצונכם להמנע מהרישום והתשלום לאקיזמט, קיימת לו חלופה טובה – תוסף לטיפול בספאם בשם Anti-spam. תוסף זה מבטיח ומקיים תגובות נקיות מספאם.

טיפ בנושא ספאם באתרי וורדפרס

אם אתם רוצים לעכב את פלישת רובוטי הספאם לאתר שלכם, דבר ראשון אחרי ההתקנה מחקו את עמוד הדוגמא Sample page ואת פוסט הדוגמא Hello world שהמערכת מייצרת. זה יעכב קצת את הזיהוי שלכם כאתר וורדפרס טרי. להזיק זה לא יכול.

תוספים לאבטחת אתרי וורדפרס

wp-plugins_0003_iThemes Security
וורדפרס, בשל היותה מערכת הבלוגים והאתרים הפופולרית בעולם, קורצת לא רק לבעלי עסקים,  אלא גם להאקרים, שמוצאים מכרה זהב של ממש באתרים שהאבטחה שלהם קלוקלת.

כמו בכל מקום בעולם הדיגיטלי, יש פרצות גם בוורדפרס. כמו בכל מקום, גם כאן מתנהל משחק של חתול ועכבר בין ההאקרים לבין בעלי האתרים.

הנה כמה תוספים יעילים מאוד שיסייעו לכם להיות במקום קצת יותר טוב בחיים בכל מה שנוגע לאבטחת האתר:

אחת הפרקטיקות הנפוצות בין קראקרים (פצחנים) היא פריצה בכח ברוטלי – brute force – דהיינו, הפצצה של טופס הכניסה לאתר בבקשות כניסה מרובות, בשיטת מצליח  – מתישהו, איזושהי סיסמה תתפוס.
התוסף הראשון שלנו הוא LIMIT LOGIN, תוסף ותיק שמאפשר לנו לקבוע את מספר הפעמים שמשתמש כלשהו יכול לנסות להכנס לאתר. כך לדוגמה אנחנו יכולים לשלוח את ההאקר לנוח בצד אחרי 3 ניסיונות כושלים.

תוסף מתקדם הרבה יותר, חינמי גם הוא, הוא iThemes Security, שמאגד תחתיו מגוון רחב של כלים להגנת מערכת הוורדפרס שברשותכם: הסרת פרצות שקורצות מדי להאקרים ורוב בעלי האתרים כלל אינם מודעים אליהם, שינוי שמות קבצים מסוימים, חסימת זמני עריכה (אם אתם יודעים שיש לכם זמנים ידועים לעדכון האתר) ועוד ועוד.
אם אתם מרוצים מהגרסה החינמית של התוסף, שהיא בהחלט מצויינת, אתם מוזמנים כמובן לשדרג לגרסת ה-Pro, שכלולות בה מספר תכונות מעניינות כגון סריקת רושעות ורוגלות, טיפול בהתקנות מרובות ובקרוב גם חסימת IP מבוססת מיקום (רלוונטי במיוחד לאתרי וורדפרס ישראלים שבימים מתוחים זוכים לפופולריות רבה אצל האקרים פרו-פלסטינים).

תוסף אבטחה ראוי נוסף הוא תוסף הפרימיום Hide My Wp – תוסף האבטחה הנמכר ביותר לוורדפרס בחנות Code Canyon. התוסף מאיץ בצורה משמעותית את האבטחה באתר על ידי הסתרת קבצי המערכת בצורה שמסווה את העובדה כי האתר בנוי בוורדפרס, מה שגורם לאתר פשוט להיות מתחת לרדאר של רובוטים שסורקים אחר אתרי וורדפרס שיש בהם פירצות אבטחה.

תוסף חינמי חמוד להפליא הוא WPCLEF – תוסף זה בא להחליף את הצורה המסורתית בה אנחנו מקלידים יוזר וססמה לשם כניסה למערכת הניהול שלנו. התוסף מסנכרן תנועה של גרפים המרקדים בין מסך המחשב למסך הטלפון הנייד, ומזהה ומזין באופן אלגנטי ומהיר למדי את הססמה במקומנו. אם להודות באמת,גם אם הוא לא היה מוגדר כתוסף אבטחה, עדיין הייתי ממליץ לנסות אותו כי הוא פשוט כיפי לשימוש.

טיפ אבטחה פשוט ויעיל

כמעט תמיד בכל מערכת ממוחשבת, הרכיב האנושי הוא זה שמהווה את החוליה החלשה. הקפידו תמיד על ססמאות מורכבות, גם לכם וגם לכל משתמש רשום במערכת. ואחד הטיפים החשובים ביותר: אף פעם אל תשאירו את יוזר האדמין עם כינוי ברירת המחדל admin. מי שמשאיר את היוזר אדמין כמו שהמערכת מחוללת אותו, פשוט נותן חצי מסיסמת הכניסה שלו במתנה לבוטים של ההאקרים.

לא וורדפרס אבל עדיין נפלא: כלי לניהול סיסמאות הוא LastPass – כספת לשמירת ססמאות שמתלבשת על איזה דפדפן שתרצו. ניתן ליצור בעזרת כלי זה ססמאות מורכבות והוא ממלא את הטפסים במקומכם. למעשה מהרגע שהתקנתם LastPass, הססמא היחידה שתצטרכו לזכור בעצמכם היא ססמת הכניסה שלכם ל-LastPass עצמו.

עוד טיפ אבטחה קטן אך חשוב: הקפידו על כך שמערכת וורדפרס שעליה בנוי האתר שלכם והתוספים שעליה יהיו מעודכנים. עדכוני הערכות והתוספים יוצאים חלקם על רקע פרצות אבטחה שהתגלו בהם, והעדכונים מוודאים שאתם מוגנים.

יש לסייג זאת בכך שחלק מהתוספים לעתים אינם יציבים, כך שרצוי לגבות את האתר לפני עדכונים גדולים, על כל מקרה.

תוספים לעבודת תוכן באתרי וורדפרס

wp-plugins_0013_jetpack
אבטחה זה חשוב מאוד, אבל התוכן, במיוחד באתרי אינטרנט, הוא המלך. בחלק זה אנו שמחים להמליץ לכם על מספר תוספים יעילים במיוחד שאנחנו עובדים איתם ונהנים מהם ביומיום.

התוסף הראשון ברשימה הוא Jetpack by WordPress.com – מדובר בתוסף שהוא למעשה חבילה שלמה של תוספים שנכתב על ידי חברת אוטומטיק, שהיא הזרוע המסחרית של וורדפרס. אחד היתרונות בתוספים שוורדפרס עצמה פיתחה היא במידת התאימות שלהם למערכת.

התוסף מכיל שפע של אפשרויות שמאמר זה קצר מכדי לספר על כולם. נציין רק תכונות בולטות כגון: מעקב אחר סטטיסטיקות, קוסטומיזציה לקובץ ה-CSS מבלי לפגוע בערכה (מה שמאפשר שדרוג ערכות נושא ללא פגיעה בשינויים שערכנו בה – כתחליף אפשרי לעבודה עם ערכה-בת),  התאמה למובייל, שיתוף תכנים מהאתר לפייסבוק, טוויטר ושרותים דומים. הדרך הטובה ביותר להכיר את התוסף המוצלח הזה היא פשוט להתקין אותו ולהתחיל לשחק בו. תוסף זה, בדומה לאקיזמט, דורש הרשמה למערכת וורדפרס.קום. בניגוד אליו, מדובר בתוסף חינמי, למעט תכונות בודדות המשולבות בו ודורשות תשלום.

הערת אגב – רבים מתבלבלים בין wodpress.com לבין wordpress.org – בחצי משפט: שניהם זה וורדפרס. זרוע הדוט.קום היא הזרוע המסחרית שפועלת גם כשרת מסיבי לאירוח אתרי וורדפרס ואילו על גבי אתר הדוט.אורג יש את קובץ ההתקנה של מערכת וורדפרס, התיעוד של המערכת, פלאגינים וכולי, אשר משמשים את מי שרוצה לבנות אתר בעצמו על גבי שרת עצמאי.

תוסף SEO לוורדפרס

wp-plugins_0004_WordPress SEO by Yoast
בתחום ה-SEO, אופטימזציה למנועי חיפוש, קיימת תחרות עזה בין מספר תוספים שכולם מבטיחים שהם הכי טובים, וכמו בכל מקום, גם פה מדובר בעניין של טעם אישי ויש מי שיעדיף תוסף זה על פני השני.

ההמלצה שלי היא על תוסף WordPress SEO by Yoast – שמסייע באופן משמעותי לכתיבת תוכן שקולע טוב יותר למטרות הקידום האורגני של האתר. התוסף משלב מספר כלים חזקים ומאוד נוחים לשימוש בתחום מילות המחקר והוא בא לחזק חוזקות שכבר קיימות במערכת וורדפרס בכל הנוגע לקידום.

את התוסף כתב אחד המומחים הגדולים בעולם לקידום אתרים, הולנדי חביב למדי בשם יוסט דה ואלק,  שפשוט החליט להקל משמעותית על תהליך קידום האתרים.

התוסף מאפשר לכתוב בנוחות את תגיות title וmeta, בנייה אוטומטית של מפת אתר, הוספת פירורי לחם (breadcrumbs), הוספה נוחה של google webmaster tool, של google analytics ועוד.

תוספי וורדפרס להפניית 301

wp-plugins_0007_Quick Page_Post Redirect Plugin
אחד הדברים שחשוב לשים אליהם לב כשאנחנו מקימים אתר חדש לעסק שכבר קיים לו אתר ישן ברשת, הוא מבנה הלינקים ושמירה על רציפות מבנה זה.

כך לדוגמה אם באתר הישן שהיה בנוי בדוט.נט (סביבת פיתוח של מיקרוסופט ליישומי אינטרנט) הרי שכתובת דף האודות של האתר היה מופיע כך: www.example.com/about.asp ואילו דף האודות באתר הוורדפרס החדש שלנו יהיה www.example.com/about – לכאורה זה נראה שינוי פעוט, אבל בתחל'ס מבחינת גוגל תהיה תקופה שבה הם עדיין יפנו את מי שרוצה להגיע לדף האודות הזה לכתובת שכבר אינה קיימת יותר – מה שיעלה לנו גם בגולשים שילכו לאיבוד וגם יפגע בתוצאות שלנו בגוגל.

במיוחד בשביל זה, ישנם כלים שיוצרים הפניות (כשהיעילה והידועה מכולן היא ההפניה הקבועה, הפניית 301) מהכתובת הישנה לכתובת החדשה, וכך מודיעים בעצם למנוע החיפוש שאם מישהו מחפש את אותו דף אודות ותוצאת החיפוש מפנה אותו לכתובת הישנה, הרי שאוטומטית המערכת מפנה אותו לכתובת החדשה שאליה אנחנו התכוונו שהגולש יגיע.

קיימים די הרבה תוספים שמאפשרים יצירת הפניות ומביניהם נתקלתי בהם התרשמנו לטובה משניים:

הראשון והמוצלח מביניהם הוא Quick Page/Post Redirect Plugin, שהוא תוסף וותיק ופופולרי שזוכה לביקורות מצוינות ובצדק. התוסף עובד ממש מצוין וזוכה לעדכונים שעוקבים היטב אחר החידושים השונים שיוצאים לוורדפרס. הוא למעשה היה יכול להיות התוסף היחיד שהייתי ממליץ עליו אלמלא בעייה קטנה אך משמעותית: לינקים בעברית וההתעלמות המוחלטת שלו מהם.

בדיוק לצורך זה, של טיפול בלינקים שמכילים תווים בעברית – ומה לעשות, מגיע יום ופשוט יש צורך בזה (במיוחד אם אתה עובד בישראל או עם אתרים בעברית, נניח) – יש את התוסף Redirection, שלמרות שמצאנו אותו טיפה פחות נוח לשימוש, הרי שיש לו יתרון משמעותי: הוא עובד ממש טוב בעברית.

תוסף יעיל נוסף בהקשר זה הוא Broken Link Checker – שבודק אם יש באתר קישורים שבורים פנימיים, ומיידע מיידית על קיומם של לינקים שבורים אלו ומיקומם.

תוספי תרגום לוורדפרס

רשת האינטרנט הפכה את העולם לכפר קטן ונגיש להפליא, ובעזרת מערכת וורדפרס ניתן לנהל אתר רב-לשוני בצורה קלה ויעילה, מבלי שיהיה צורך להקים מערכות נפרדות לכל שפה.

התוסף החינמי הפופולרי ביותר בשוק הוא qTanslate, שמספק חווייה נוחה יחסית לתרגום, מעבר קל בין השפות השונות וגישה לשירותי תרגום מקצועיים בתשלום בצורה מהירה. הדיעות חלוקות לגבי תוסף זה, כשמשתמשים רבים מדרגים אותו עם 5 כוכבים אבל רבים אחרים מדרגים אותו עם כוכב אחד בלבד והם מלאי טענות כרימון כנגדו.

אם להודות באמת, אחרי התנסות מועטה בו, גם אני לא הייתי הכי מרוצה מהתוצאות שאליהן הגעתי עימו בכל מה שנוגע לעבודה בעברית (המעבר ל-RTL של האתר כולו לא היה מספיק מוצלח).

אחרי שהתנסיתי בתוסף שלא ממש סיפק אותי, עברתי להשתמש בתוסף הפרימיום המוביל בשוק, WPML   (קיצור ל-WordPress multilingual) ולפחות כפי שאני רואה זאת, המעבר היה שווה כל אגורה שהושקעה בו (29$ רישיון רגיל לשנה, 79$ לרישיון מורחב לשנה שכולל תכונות מתקדמות יותר או 195$ דולר לרישיון לכל החיים).

תוסף WPML מאפשר טיפול עומק לתרגום דפים, פוסטים, תפריטים, טקסונומיות ומחרוזות טקסט שהן חלק מהערכה המקורית. בהקשר לעבודה בעברית, הרי שהוא תומך RTL בצורה מצויינת.

יתרונות משמעותים נוספים: כיוון שמדובר במוצר בתשלום יש לו תמיכה משמעותית דרך פורומים מקצועיים ודוקומנטציה מסודרת. ב-WPML מפתחים גם פתרונות תרגום שמשולבים היטב גם במערכות מובילות אחרות לוורדפרס כגון כלי SEO, מערכות מסחר דוגמת ווקומרס ועוד.

תוסף וורדפרס לארגון הופעת התכנים

wp-plugins_0005_Post Types Order
שני תוספים נוספים הקשורים לתוכן שאני מאוד אוהב לעבוד עימם: Post types order ואחיו הגדול Category Order and Taxonomy Terms Order, פותרים בצורה אלגנטית בעיה די מעצבנת שקשורה בסידור תכנים.

כל מי שהזין תכנים באתר מכיר את העניין: הזנת את התוכן בסדר שהלקוח שלח אותו, ופתאום הסדר צריך להשתנות מסיבה זו או אחרת. התוסף הראשון בין השניים, מאפשר לנו לסדר בצורה מאוד נוחה של גרירה בתוך רשימה תכנים מסוג פוסט – דהיינו פוסטים, מאמרים, פריטי פורטפוליו ועוד. התוסף השני מאפשר לנו לעשות את אותו הדבר בדיוק, רק לסידור קטגוריות וטקסונומיות.

תוספי סליידרים לוורדפרס

wp-plugins_0006_Meta Slider
כשמדובר בתכנים, צריך לזכור שיש בעולם הזה יותר מרק מילים. וגם אם לצרכי SEO המשוואה של תמונה שווה אלף מילים אינה מדוייקת, הרי שכשזה מגיע לתמונות אחד הרכיבים היותר פופולרים בעיצוב אתרים היום הוא רכיב הסליידר – מצגת תמונות שיכולה להתפרש על כל המסך או על חלקו ומאפשרת להכניס תוכן ויזואלי בצורה מעניינת ודינמית.

קיימים מספר תוספי סליידר טובים בשוק כאשר לרובם יש גרסאות חינמיות נפוצות ואפשרות לשדרוג (פרו, פרימיום) שפותחת אפשרויות נוספות – בדר"כ האפשרות להוסיף שכבות טקסט חי, שילוב סרטוני וידאו ועוד.

בין התוספים הללו ראוי לציין את שלושת המובילים, Meta Slider, שעובד ממש נחמד גם בעברית, את Easing Slider, שהיתרון הגדול שלה נעוץ בקוד המינימליסטי שלה ואת EasyRotator הוותיקה שמסתבר שבגרסה החדשה שלה יש תמיכה די טובה בכל מה שקשור לתמיכה בתצוגת מובייל.
wp-plugins_0014_rev_slider

למי מכם שמעוניין לתת לאתר שלו טאץ' יותר מוקפד, ההצעה שלנו היא להשתדרג או אפילו עדיף להשתמש מראש בתוסף סליידר פרימיום שהיתרון המובהק שלו הוא שמראש המתכנתים שלו לא חשבו על מודל של גרסה קלילה וגרסה בתשלום, אלא כאלה שהגדירו עצמם מראש כפרימיום והצדיקו זאת ביצירת תוסף מוקפד למראה ונוח לשימוש.

שני תוספים כאלה בדיוק, LayerSlider והמתחרה הגדול (והיותר מוצלח לטעמנו) שלו Revolution Slider, שניהם נמכרים באתר CodeCanyon, הם תוספים שאנחנו משתמשים בהם בלא מעט אתרים.

התוספים הללו, בנוסף להיותם רספונסיביים וקלים יחסית לתפעול, נהנים מאפשרויות שליטה מתקדמות בהנפשה של שכבות, בגישה קלה ל-CSS, ושאר תכונות שהופכות אותן לבחירה מאוד מוצלחת. אגב, ההעדפה האישית שלי היא לחלוטין רבולושן סליידר, אבל כאמור, זה עניין של טעם.

תוספי וורדפרס ליצירת טפסים

wp-plugins_0009_Contact Form 7
חלק חשוב מהדינמיקה שוורדפרס מציעה לצד האפשרות לפרסם תוכן, היא אפשרות קבלת משוב מהגולשים, שמצידם יכולים לשלוח לנו פרטים עליהם, שמאפשרים לנו להביא את הקשר עימם לרמת היכרות טובה יותר.

קטגוריה זו של תוספים, שמאפשרים לנו ליצור טפסים, היא בעלת חשיבות עליונה לצרכים שיווקיים, לצרכי פיתוח עסקי ומסייעת לבעלי אתרים להבין יותר מה הלקוח שלהם צריך.

Contact Form 7 – באתר של וורדפרס כתוב "עוד תוסף לטופס יצירת קשר. פשוט אבל גמיש" – ובתחל'ס זה בדיוק מה שזה: תוסף נוח, פשוט להבנה ותפעול, המאפשר יצירה מהירה של טפסים המשמשים לאיסוף פרטים מהמבקרים באתר. (לפרטים נוספים הרגישו חופשי לבקר באתר התוסף).

הגמישות עליה מדובר נעוצה בפשטות של התוסף והיא זו שמאפשרת למפתחים רבים להשתמש בתוסף הזה כפלטפורמה עבור תוספי הרחבה יעילים במיוחד משלהם.

שתי דוגמאות מצוינות לתוספים מעולים שמשתמשים ב-CF7 כבסיס עבודה: תוסף Contact Form DB שמאפשר לאגור את המידע המתקבל מ-CF7 לתוך בסיס נתונים, או תוסף Contact Form 7 Integrations שמאפשר לאסוף מידע ישירות לתוך רשימת תפוצה (כגון מיילצ'ימפ או Zendesk).

אם יש לכם צורך בטפסים מתקדמים הרבה יותר, כאלה שמהווים למשל לתשאול נרחב של לקוח, לטופס הרשמה לטיול או יצירת מחשבונים, פה כבר יש צורך בתוספים מתקדמים יותר.

תוספי וורדפרס ליצירת טפסים מורכבים

wp-plugins_0008_ninja forms
קיימים בשוק שני תוספים מובילים ליצירת טפסים מורכבים: הראשון מביניהם הוא Ninja Forms – תוסף חינמי מיסודו,  אולם יש לו גם מגוון של הרחבות ייעודיות בתשלום. תוסף זה מאפשר לנו יצירה מהירה יחסית לטפסים אלגנטיים בעזרת מערכת גרור וזרוק (drag & drop), שמירת שדות לשימוש בטפסים מרובים, ייצוא ויבוא של טפסים וכל זה בצורה מאוד ידידותית גם למתכנתים וגם למשתמשים שאינם מתכנתים.

התוסף השני שנמליץ עליו הוא Gravity Forms for WordPress – מדובר בתוסף פרימיום בתשלום, שמעבר לכל שאר הטפסים שדיברנו עליהם קודם, יודע לייצר שדות תמחור דינמיים, כך לדוגמא אם אתם צריכים לייצר אתר לפיצריה שיכלול מערכת הזמנות, אתם יכולים לייצר עימו טופס שמתעדכן לפי גודל הפיצה, כמות הפיצות, תוספות וכדומה. בקיצור, שווה בדיקה אם האתר של הלקוח שלכם צריך יותר מטופס הזנת פרטי לקוח.

טיפ בנושא טפסים באתרי וורדפרס

הנטייה של בעלי אתרים היא לרצות לדעת כמה שיותר מידע על הלקוח – רק הם שוכחים לשים את עצמם בנעלי הלקוח, שלרוב מעוניין לשחרר כמה שפחות מידע על עצמו. ככל שתציבו פחות שדות למילוי, ותוודאו שתהליך מילוי המידע נעים ופשוט, כך גדל הסיכוי לשיתוף פעולה מצד הגולשים שלכם.

תוספי וורדפרס לתחזוקה, גיבוי והאצת האתר

wp-plugins_0012_W3 Total Cache
אחת הבעיות שכרוכות בעבודה בוורדפרס, היא הנטייה של המערכת ככל שהיא גדלה, להיות יותר מגושמת ואיטית תגובה. ככל שיהיו על האתר יותר תוספים, קבצים גרפיים כבדים האתר יעלה יותר לאט.

כמו כן, אתרים רבים של וורדפרס מאורחים על גבי שרתים המציעים תוכניות זולות יחסית, אולם לעלות הזולה לרוב יש מחיר בזמן הטעינה של האתר שיכול לארוך נצח.

קיימים מספר תוספים פופולריים להאצת אתרי וורדפרס, ורובם פועלים על יצירת זכרון מטמון – בפועל מדובר ביצירת עותק סטטי של התוכן שמיוצר בדרך כלל בצורה דינאמית על ידי המערכת, ובצורה זו מאיצים משמעותית את עבודתה (זה לא ממש המקום לסקירה רחבה בנושא, אבל מי שרוצה להתעמק בתחום, וזה מאוד מומלץ יכול לעיין בקודקס של וורדפרס בערך Caching)

שני התוספים המובילים בתחום, נכון לשנת 2014, הינם WP Super cache ו-W3 Total Cache.

הראשון מביניהם יושב תחת המטריה של חברת אוטומטיק (החברה שהיא הבעלים של וורדפרס.קום ותורמת משמעותית לפרוייקט הקוד הפתוח של וורדפרס). התוסף עצמו נוח לתפעול ויש לו מספר רמות שליטה, שגם הקלה שביניהן, שאינה דורשת המון התעסקות וידע מורכב, מביאה לתוצאות נאות.

התוסף השני, W3 Total Cache, הוא נושאת מטוסים של תוסף. הוא ענק, מורכב ומסובך וכל שגיאה קטנה יכולה לגרום לאתר שלכם להיראות כמו אזור מלחמה.

אז למה בכל זאת להשתמש בו? אה, כי אם יודעים לעבוד איתו, הוא הדבר הכי טוב שקרה לאתר שלכם.

רמת השליטה שהתוסף הזה מאפשר להגיע אליה היא חסרת תקדים. הוא מאפשר להתחבר לשירותי פרימיום שמרחיבים את היקף הפעולה שלו, ובגדול הוא יודע להציע פתרונות מתקדמים לכל אתר וורדפרס שהוא.

והנה גם מדריך וידאו שייקח אתכם יד ביד בקינפוג התוסף המצוין הזה.

אחד הכלים המוצלחים להאצת אתרים הוא Smush.It – תוסף לאופטימיזציית תמונות שלוקח את ספריית המדיה שלכם ומעבד מחדש את כל התמונות בה. בצורה זו יכול האתר לקבל בוסט רציני.

צריך רק לשים לב שלתוסף לוקח זמן לעבוד. אל תציקו לו כשהוא עובד, והוא יהיה אחד החברים הטובים של האתר שלכם.

טיפ קטן אך משמעותי: זכרו לפחות באתרים הראשונים שאתם מפעילים בהם את טוטאל קאש, ללכת צעד צעד, לעשות save אחרי כל שינוי שערכתם, לנקות את הקאש, ולהציץ על האתר כדי לוודא שהכל עדיין נראה טוב.

תוספי וורדפרס לגיבוי ושכפול אתרים

wp-plugins_0011_UpdraftPlus
התוסף הראשון והמוביל בתחום זה הוא Updraftplus, תוסף המשמש ליצירת גיבויים שוטפים ומאפשר שליחה אוטומטית של הגיבויים הללו ישירות לשירותי ענן כמו דרופבוקס, אמאזון S3, גוגל דרייב  ודומיהם, דרך FTP ואפילו לאימייל.

תוסף זה וכה לפופולריות עצומה, לביקורות מפרגנות, וגם גרסת החינם שלו מספקת יופי של עבודה. גרסת ה-PRO מספקת מספר תכונות נוספות כגון שמירה למספר מקומות אחסון במקביל, שדרוגים למשך שנה ובעיקר תמיכה.

תוסף פרימיום נוסף בתחום זה הינו BackupBuddy, – שמשווק את עצמו בתור "תוסף הגיבוי הטוב בעולם". יכול להיות שזה נכון, בעיקר לאור העובדה שהוא מספק אפשרות מאוד מוצלחת לגיבוי ובעיקר להעברת שרתים מאתר לאתר ובשחזור מהיר לאתרים.

תוסף חינמי, שאנחנו כאן באתרים עם נשמה מצאנו שעושה את העבודה בלי לעשות יותר מדי רוח הוא תוסף דופליקייטור, שאנחנו נעזרים בו לגיבוי מלא של מבנה אתרים, כולל כל התוספים ומאגר הנתונים. תוסף זה לאחר שמכירים את העבודה עימו, מאפשר העברה מהירה וטובה של אתרים.

במקום להוציא את העיניים בקריאה, קבלו מדריך וידאו שיעזור לכם להתמצא בתוסף.

טיפ בנושא גיבוי: תמצאו מה השיטה שעובדת עבורכם הכי טוב ותגבו. אל תתנו לאדישות להרוג לכם את האתר ולקצר לכם את החיים.

טיפ שני וחשוב לא פחות: אם מדובר באתר שאמור לשרת את העסק שלכם, ברוב המקרים הדבר הכי טוב הוא לשכור את שירותיו של מתכנת וורדפרס מומחה שיודע לטפל היטב בכל מה שצריך ויבנה לכם אתר מצוין לעסק ויאפשר לכם להשקיע את זמנכם בטיפול בעסק ולא לבזבז אותו על לימוד בניית אתרים.

כלים נוחים לעבודה בוורדפרס

wp-plugins_0000_Duplicate Post
במהלך עבודה על אתר תיתקלו לא מעט בצורך לשכפל עמודים או פוסטים מסוימים. תוסף Duplicate post מאפשר לנו לשכפל פוסטים ועמודים שכבר עיצבנו ואנחנו מרוצים מהם, ולאחר השכפול פשוט להחליף להם את הטקסט, תמונות וכותרות.

תוסף פרקטי נוסף הוא UnderConstruction שמאפשר לנו להעביר את האתר למצב "תחת בנייה" תוך כדי עבודה. ניתן לשלב בו הודעות טקסט, דפי HTML, ולקבוע גם שמשתמשים רשומים (בדרגות ניהול שונות) יוכלו לראות את האתר החי בשלבי העבודה השונים כששאר העולם רואה את העמוד כ"תחת בנייה"

אז זהו לבינתיים

כולי תקווה שנהנהתם מהמדריך ושהוא ישמש אתכם היטב.

הערה קטנה: רוב התוספים שמופיעים כאן פותחו על ידי אנשים פרטיים שהם חלק מקהילת הקוד הפתוח של וורדפרס. אם נהניתם מתוסף כלשהו, הרשו לעצמכם לפרגן ליוצר התוסף: נקדו את התוסף בדף ההורדה שלו ואם ממש נהניתם, פרגנו למפתח תרומה או תשלום. זה כיף לתת בחזרה למישהו שאתם לא מכירים כוס בירה.

אשמח לקבל מכם תגובות על המדריך. אם נתקלתם בתוספים מצוינים נוספים שאתם חושבים שחשוב שיהיו ברשימה הזו, בבקשה אל תתביישו וכתבו לי.

והכי חשוב, אם אתם מכירים חברים וקולגות נוספים שהמדריך הזה יכול לעזור להם, בבקשה הפיצו אותו הלאה ועשו להם את היום.

להתראות במדריך הבא

צבי